Tilbage til liste

Hold fast i dine gamle kolleger

Gammelt venskab ruster aldrig, siger man. Det gælder også i erhvervslivet
Hvis du er på vej til at skifte job, så er her et tip: Lav en plan for hvordan du kan holde en god kontakt til dine tidligere kolleger, når du er startet i dit nye job.

Forfatter og associate professor David Burkus fra Oral Roberts University i USA skriver i Harvard Business Review, at hvis man gør det, så gør man både sig selv og sin tidligere arbejdsgiver en tjeneste.

Det er måske nemt at forstå, at man som medarbejder kan få udbytte af at holde forbindelsen med sine gamle kolleger ved lige, men hvordan går det til, at en medarbejders fratræden kan tilføre virksomheden værdi?

Undersøgte patentansøgninger
David Burkus refererer et studie af forskerne Rafael Corredoira og Lori Rosenkopf fra henholdsvis University of Maryland og Wharton School i USA.

De to forskere byggede en database, som rummede 154 virksomheder, og de undersøgte virksomhedernes i alt 42.000 patentansøgninger.

I hver enkelt patentansøgning redegjorde ansøgeren for hvilke eksisterende patenter, den nye idé havde hentet sin inspiration fra. Det betød, at når medarbejdere, som lavede sådanne patentansøgninger, bevægede sig fra en virksomhed til en anden, var forskerne i stand til at se effekten af medarbejdernes idéer i forhold til den nye virksomhed.

Får tilført viden
Man skulle umiddelbart tro, at når medarbejdere forlader en virksomhed og tager idéer med sig til den nye virksomhed, så ville det være dårligt for den forladte virksomhed.

Forskerne fandt imidlertid frem til, at begge virksomheder får noget positivt ud af situationen. Dette skyldes, at den virksomhed, som bliver forladt, også får tilført viden.

Den nærliggende årsag, vurderer forskerne, er det netværk, som de fratrædende medarbejdere skaber sammen med deres tidligere kolleger. De udveksler erfaringer og holder ofte kontakten længe efter, at de har fået et nyt job.

Denne sammenhæng er endnu mere tydelig, når de to virksomheder ligger geografisk langt fra hinanden. Det skyldes formentlig, at den forladte virksomhed, på grund af afstanden, aldrig ville have fået adgang til disse nye idéer, hvis ikke det skyldtes de tidligere medarbejdere.

Opretter alumninetværk
Hvad betyder det? Det betyder, at det kan være en god idé, at virksomheder støtter deres fratrædende medarbejdere og skaber muligheder for, at tidligere og nuværende medarbejdere holder kontakt og kommunikerer med hinanden, når det er muligt.

Nogle virksomheder er ligefremt begyndt at oprette såkaldte alumni-netværk for at fremme dette. Dette er dog stadig relativt sjældent, og det er de fleste steder op til den enkelte medarbejder at holde regelmæssig kontakt til tidligere kolleger.

Hvis du har fået et nyt job så overvej, hvilke muligheder du har for at genoptage forbindelsen med dine tidligere kolleger. Måske er der steder, hvor I kan gøre det naturligt, eller I kan bruge sociale medier som Linkedin eller Facebook. Om ikke andet - så er et regelmæssigt møde over en kop kaffe en mulighed.

David Burkus konkluderer, at der er adskillige muligheder for at genoptage forbindelsen til tidligere kolleger. Hvis du overvejer at forlade din nuværende arbejdsplads så sørg for at du forinden sikrer dig, at det gamle ord holder: Gammelt venskab ruster aldrig.

 

Bloggere på Børsen Karrierelink
Anne Essenbæk Toftbjerg
HR Seniorkonsulent. Den røde tråd i Annes karriere er de menneskelige ressourcer i organisationen.

Charlotte Alexandra Pedersen
Tidligere adm. direktør i DKSH Market Intelligence, nordisk direktør i Danone International Brands.

Lene Sheila Gjørup
Ejer og stifter af  CopenPsyk, hvor hun hjælper virksomheder med at forøge deres sociale kapital og forene god trivsel med virksomhedens performancekrav.

Rikke Berg
Rikke Berg er indehaver af firmaet SoSimple. SoSimples niche er autentisk mentaltræning, der effektivt kombinerer personlig empowerment med resultater på bundlinjen.

Tina Gaarn Christensen
Ejer Leadinspire og arbejder med leder-, team- og medarbejderudvikling og kulturforandringer.

Tine Bendix og Nina Nørgaard Jacobsen
Stiftere af In-spite, hvor vi kobler forretningsudvikling med content-strategier og produktion af videoindhold til internt/eksternt brug for virksomheder og organisationer.


Ulrik Damgaard
Head of business administration i Siemens og external advisor på Executive MBA på CBS.People & Performance
Unicef
JKS a/s
DLG
Danfoss
DEDIKATION ApS
SDC
Sydbank
HOFOR
Solar
House of Prince (BAT)
Microsoft