Tilbage til liste

Guide til bevidste, tillidsbaserede samtaler

Hvornår har du sidst haft en "bevidst samtale"? En samtale, hvor du var klar over, hvilken effekt dine ord havde, og hvilke resultater samtalen skabte? Her mener jeg alle typer samtaler. Det kan være jobsamtalen, samtalen på jobcenteret, samtalen med kollegaen, chefen eller din samlever. Vidste du f.eks., at når vi bliver mødt med kritik, afvisning eller frygt, at når vi føler os "små" og "sat til side", så producerer vi mere kortisol, et hormon, som lukker ned for vores evne til at tænke, og vi aktiverer modstand, øger sandsynligheden for konflikt og forsøger at beskytte os selv? Vi bliver mere reaktive og følsomme. Vi opfatter i denne situation ofte mere fordømmelse og negativitet, end der i virkeligheden eksisterer. I øvrigt kan denne effekt vare i op til 26 timer eller mere! Vidste du også, at når vi mødes med positive kommentarer og samtaler, så producerer vi også en kemisk reaktion, nemlig et øget niveau af hormonet oxytocin, som er et "feel-good" hormon, som øger vores evne til at kommunikere, samarbejde og have tillid til andre mennesker. Effekten af oxytocin er desværre ikke så langvarig som kortisol. Oxytocin har en mindre dramatisk og kortere effekt (kilde: Judith E. Glaser and Richard D. Glaser).

Kemien i samtaler har derfor en stor effekt på de resultater, vi skaber. Nedenfor finder du en række spørgsmål, du kan stille for at skabe "oxytocinfyldte" samtaler og dermed er med til at åbne op. Spørgsmålene er kategoriseret efter, hvad du gerne vil med samtalen. De bedste samtaler er typisk dem, hvor du selv ved (og tror), at du ikke selv har svaret på dine spørgsmål. Nogle gange skal der blot ganske få spørgsmål til for at skabe tillid i en samtale og andre gange flere spørgsmål og flere samtaler. Og ja, spørgsmålene virker måske banale, men de bliver alligevel ofte ikke stillet. Hvis du er i tvivl, om de virker, så prøv at forestil dig, at du bliver stillet disse spørgsmål, og så overvej, om det giver dig lyst til at dele mere eller mindre.

God fornøjelse.

Bloggere på Børsen Karrierelink
Anne Essenbæk Toftbjerg
HR Seniorkonsulent. Den røde tråd i Annes karriere er de menneskelige ressourcer i organisationen.

Charlotte Alexandra Pedersen
Tidligere adm. direktør i DKSH Market Intelligence, nordisk direktør i Danone International Brands.

Lene Sheila Gjørup
Ejer og stifter af  CopenPsyk, hvor hun hjælper virksomheder med at forøge deres sociale kapital og forene god trivsel med virksomhedens performancekrav.

Rikke Berg
Rikke Berg er indehaver af firmaet SoSimple. SoSimples niche er autentisk mentaltræning, der effektivt kombinerer personlig empowerment med resultater på bundlinjen.

Tina Gaarn Christensen
Ejer Leadinspire og arbejder med leder-, team- og medarbejderudvikling og kulturforandringer.

Tine Bendix og Nina Nørgaard Jacobsen
Stiftere af In-spite, hvor vi kobler forretningsudvikling med content-strategier og produktion af videoindhold til internt/eksternt brug for virksomheder og organisationer.


Ulrik Damgaard
Head of business administration i Siemens og external advisor på Executive MBA på CBS.People & Performance
Unicef
JKS a/s
DLG
Danfoss
DEDIKATION ApS
SDC
Sydbank
HOFOR
Solar
House of Prince (BAT)
Microsoft